preskoči na sadržaj

Osnovna škola "dr. Franjo Tuđman" Šarengrad

Login
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Korisne poveznice

Anketa
Odlučite se i glasajte za najomiljeniji predmet u školi..
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 11. 2009.

Ukupno: 162536
Ovaj mjesec: 115
Ovaj tjedan: 559
Danas: 5

POGLEDAJTE NAŠ NAGRAĐENI FILM

 

 

 

 

Za sve objavljene informacije i fotografije na web stranicama Osnovne škole dr. Franjo Tuđman Šarengrad   postoje pisane suglasnosti za njihovo objavljivanje sukladno Općoj direktivi o zaštiti osobnih podataka

 

 

100. dan škole 2017.godine

U organizaciji Udruge učitelja razredne nastave Zvono pokrenut je projekt „100. dan škole“. Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama, a cilj projekta je okupiti učenike i učitelje razredne nastave u osnovnim školama koji su spremni na nacionalnoj i lokalnoj razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. Projekt je ujedno prijavljen i kao međunarodni eTwinning projekt.

Zahvaljujući našim učiteljicama Jadranki Boban, Snježani Groznica, Maji Karačić, Kseniji Zaborsky, Meliti Jurgec i Adrijani Leko kao i učitelju Darku Prskalo te nastavnici engleskog jezika Marini Ivanković Teodorović ovom poticajnom projektu pridružili su se svi učenici razredne nastave naše matične i područnih škola iz Bapske i Mohova.  Velika pomoć u pripremanju i realizaciji projekta bila je studentica Iva Lukinac koja u našoj školi obavlja stručno-pedagošku praksu.

Cilj projekta je da učenici kroz niz aktivnosti stječu kompetencije komuniciranja na materinjem jeziku, razvijaju socijalna i građanska prava i dužnosti kao dio zajednice, razvijaju i osvještavaju vlastitu kulturološku dimenziju. Unutar predmetnih sadržaja naš tim učitelja je odabrao sadržaje primjerene učenikovoj dobi kojima se kod njih potiču jezično komunikacijske vještine u izražavanju, društveno humanističke u socijalnim, lokalnim i nacionalnim obraćanjima ostalim sudionicima projekta i tjelesno zdravstvena područja koja su integrirani dio samog projekta. Glavni način učenja u projektu je primjerena i navođena igra te aktivnosti koje same potiču učenike na osvještavanje osobnog i socijalnog razvoja unutar same razredne zajednice. Razvijaju se i aktivne kompetencije građanskog odgoja i obrazovanja.
Bio je ovo dan za pamćenje, dan bez udžbenika, igrali smo se i odrađivali nastavne sadržaje kroz zadatke na vrlo praktičan  i zabavan način. Početak aktivnosti učenici su posvetili najmanjima - prvašićima kojima su na poseban način čestitali 100. dan škole. Nakon toga su podijeljeni u skupine krenuli u potragu za blagom. Tražili su u školi 100 zlatnika sa 100 kodova. Iza svakog koda nalazilo se pitanje iz nekog područja: hrvatski jezik, matematika, priroda i društvo, likovna ili glazbena kultura. Učenici su odgovarali na pitanja, pjevali, radili sve što se od njih u pitanju zahtijevalo, a nakon točnog odgovora zlatnik su lijepili u škrinju s blagom. Nakon toga su ih učiteljice upoznale s pjesmom Bećarca kao nacionalne nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a i podijelili zadatke: svatko je trebao napisati 2-3 bećarca. Pomagale su učiteljice u pisanju, učenici su se međusobno savjetovali oko rima, neke bećarce smislile su i učiteljice i učitelj (nadahnuti trenutkom), a vrhunac svega bilo je pjevanje napisanih stihova.

Potom su uslijedile aktivnosti engleskog jezika u kojima su učenici prevodili 100 riječi, stavljali ih u kontekst rečenice i zapisivali na mini plakate. Na nastavi matematike konstruirana je i građevina od 100 štapića (kvadar) gdje su učenici dokazali kako su i u najranijim godinama spremni za nove načine učenja i povezivanja ozbiljnih znanstvenih disciplina (STEM područje). računalo se do 100, zbrajale su se kune i lipe, slagale slagalice od 100 dijelova. Pored toga kuharice su ispekle 100 palačinki (i pojelo se isto toliko), učenici odvježbali 100 vježbi, otplesano je 100 koraka (čak i više jer smo kod 100 prestali brojati).

Tijekom rada posjetile su nas ravnateljica, pedagoginja i knjižničarka te zajedno s nama proživjele barem dio atmosfere ovog neobičnog radnog dana.

Sve je bilo u znaku broja 100.

Na bećarac od 100 stihova posebno smo ponosni...i dok ih čitate možete s nama zapjevati:

Stoti dan je priveo se kraju

srce lupa, sjećanja ostaju.

 

 

Made with Padlet

 

 

preskoči na navigaciju