preskoči na sadržaj

Osnovna škola "dr. Franjo Tuđman" Šarengrad

Login
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
Korisne poveznice

Anketa
Odlučite se i glasajte za najomiljeniji predmet u školi..
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 11. 2009.

Ukupno: 162536
Ovaj mjesec: 115
Ovaj tjedan: 559
Danas: 5

POGLEDAJTE NAŠ NAGRAĐENI FILM

 

 

 

 

Za sve objavljene informacije i fotografije na web stranicama Osnovne škole dr. Franjo Tuđman Šarengrad   postoje pisane suglasnosti za njihovo objavljivanje sukladno Općoj direktivi o zaštiti osobnih podataka

 

 

Događanja...
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
Mia Janiček / datum: 17. 11. 2021. 13:32

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji se obilježava svake godine 18. studenog naši su učenici zajedno s nastavnicama Marijanom Ivanković i Laurom Rambala stvarali blackout poeziju crtajući motive vezane za Vukovar te su posjetili spomenik hrvatskim braniteljima u Šarengradu gdje su i zapalili svijeće.

Možete vidjeti kako je to izgledalo u galeriji na poveznici.

Nastavnica Marijana Ivanković


[OPŠIRNIJE]Posjet mjesnom groblju
Mia Janiček / datum: 29. 10. 2021. 22:39

29. listopada učenici trećeg, petog i šestog razreda naše škole posjetili su mjesno groblje u Šarengradu uz pratnju učiteljice Jadranke Boban.

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana odali smo počast svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća i molitvom kod centralnog križa na groblju.

 


Učiteljica Jadranka Boban


[OPŠIRNIJE]Posjet Gradskoj knjižnici i čitaonici Ilok i župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana
Mia Janiček / datum: 23. 10. 2021. 23:26

Dana 22. listopada 2021. učenici 1. r. PŠ Bapska u pratnji učiteljice Ksenije Zaborsky i vjeroučiteljice Margarete Bošnjaković posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Iloku. Posjet je realiziran povodom Mjeseca knjige s ciljem približavanja knjige, čitanja, kao i razvijanja ljubavi prema knjizi. Tom su prigodom učenici dobili članske iskaznice, pročitana im je priča Roberta Mlinareca  Dobro došli u školu, imali su radionicu izrade privjeska za torbu, a na kraju im je ostalo vremena za igru kao i osladiti se.

Poslije toga smo se uputili u župnu crkvu sv. Ivana Kapistrana gdje nas je dočekao župnik fra Grgur Blažević. Rekao nam je nekoliko rečenica o crkvi, a potom nas je proveo kroz samostan u kojem su nam na  poseban način bile zanimljive sakristija, samostanska blagovaonica, knjižnica s jako starim knjigama (starosti i do 500 godina) te dugi hodnici koji skrivaju priče iz prošlosti. Župnik nas je za kraj iznenadio finim i slasnim kolačima.

Ovim putem zahvaljujemo svima na suradnji te g. Divljakoviću za prijevoz učenika do Iloka.

Pogledajte slike posjeta u galeriji.


Vjeroučiteljica Margareta Bošnjaković i učiteljica Ksenija Zaborsky


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan jabuka u 3. razredu
Mia Janiček / datum: 20. 10. 2021. 21:14

3. razred u Šarengradu obilježio je Svjetski dan jabuka 20. listopada na satima Hrvatskog jezika i Matematike.

Učenik je kod kuće istražio stare sorte jabuka u Hrvatskoj, kao i najpoznatije sorte na tržištu. U digitalnom udžbeniku, uz igrokaz Muke zbog jabuke, pronašli smo niz zanimljivosti o jabukama.
Pronašli smo i jednostavan recept za zdrav doručak od jabuka. Izrezali smo jabuke na kriške i prelili ih s malo meda i limuna te posipali cimetom. Mljac, slatko i zdravo!

   


Na Matematici smo oduzimali troznamenkaste i jednoznamenkaste brojeve uz tekstualne zadatke o jabukama i spajali parove računa i rezultata.

Od svih podataka koje smo prikupili izradili smo plakat Kraljica voća – jabuka.


3. razred u Šarengradu i učiteljica Jadranka Boban


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan jabuka u 5. razredu
Mia Janiček / datum: 20. 10. 2021. 20:52

Učenici su na satu razrednika upoznali piramidu zdrave prehrane i što je sve potrebno za zdraviji život. Nakon toga su osmislili zdrave doručke za sljedeći tjedan i upisali koje grickalice bi bile zdravije za njih.

Nakon toga svaki učenik je sam upisao podatke za mjerenje i izračunao svoj indeks tjelesne mase. Raspravljali smo o tom što je indeks tjelesne mase i za što nam koristi.

Zatim smo na satu matematike ponovili što je to dijeljenje i zaigrali igru u parovima. Tražili smo ostatke pri dijeljenju, a učenici s najvećim zbrojem ostataka su bili pobjednici.

Na kraju su odigrali kviz u Kahoot-u te popunili izlaznu karticu o usvojenim novim pojmovima i zadovoljstvom današnjim danom te se počastili voćnom salatom. 

Pogledajte tijek aktivnosti na poveznici

Nastavnica Marijana Ivanković


[OPŠIRNIJE]Mjesec školskih knjižnica
Mia Janiček / datum: 20. 10. 2021. 13:42

Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month - ISLM) prilika je za školske knjižničare diljem svijeta da odaberu dan u listopadu kako bi obilježili važnost školskih knjižnica i njihov značaj u nastavnom procesu.

Tom prigodom školska je knjižničarka posjetila Područnu školu u Bapskoj te održala nastavni sat s učenicima 1. i 4. razreda. 

Naši prvašići s velikim su zanimanjem slušali priču „Uljuđeni vuk“ koji nosi vrlo jasnu poruku o tome kako je čitanje važno. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, poboljšava komunikaciju, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Upravo je  godina 2021. proglašena Godinom čitanja pod geslom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“.

Učenici 4. razreda imali su nastavni sat iz područja knjižnično-informacijskog  odgoja i obrazovanja te su naučili što je to referentna zbirka, koje knjige spadaju u tu zbirku i kako se njima služiti. Učenici su potom pretraživali knjižnu referentnu zbirku, ali i e-referentnu građu, kao što je online enciklopedija. 


Knjižničarka Martina Veber


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan pješačenja
Mia Janiček / datum: 15. 10. 2021. 14:48

Šesti razred je Međunarodni dan pješačenja 15. listopada obilježio prošetavši od škole do naše najveće rijeke tijekom sata tjelesne i zdravstvene kulture, odnosno sata razrednika.

Pridružili su im se i učenici petog razreda s učiteljicom Jadrankom Boban koja je i na taj način učenike nagradila za uspješno izvedenu predstavu dan ranije.

U šetnji od 45 minuta vježbali smo pravilno hodanje i disanje uzbrdo i nizbrdo, vidjeli mnogo zanimljivog bilja, skupljali školjke na obali Dunava i fotografirali sve da ne zaboravimo ovu lijepu šetnju.

 

   

Učiteljice Jadranka Boban i Marina Ivanković Teodorović
i nastavnik Tjelesne i zdravstvene kulture Dubravko Moguš


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Mia Janiček / datum: 14. 10. 2021. 17:03

Danas smo u našoj školi obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Aktivnosti vezane uz ovaj prigodni dan su se odvijale unutar pet radionica: jezična (hrvatski i njemački jezik), matematičko – informatička, pekarska, glazbena i dramska. Sve su radionice bile tematski povezane.  

U jezičnoj su radionici učenici, koristeći IKT tehnologiju, istraživali izreke o kruhu, a potom ih preveli na njemački jezik. Šifrirani Dani kruha je matematičko – informatička radionica na kojoj su djeca upoznala Cezarovu šifru i ASCII kod. Učenici su nakon zagrijavanja sa QR kodovima (prigodnih matematičkih zadataka) i uputa šifrirali riječi i izreke vezane za današnji dan. Na kraju su sami smislili zahvalu za plodove i šifrirali je te izradili plakat i prezentirali ga ostalim sudionicima. Mali pekari su mijesili i ispekli ukusne kiflice i kruh. Dramska radionica je uvježbala i uprizorila igrokaz – Kruh, kruhac, kruščić, dok su se na glazbenoj radionici pjevale poznate pjesme o kruhu.  Po svršetku rada u radionicama slijedilo je izvješće u kojem su predstavnici radionica prezentirali što su to oni danas radili.          

Na kraju je naš dragi župnik, p. Mijo blagoslovio plodove, krušne proizvode, a i nas te je uslijedilo blagovanje i druženje uz poštivanje epidemioloških mjera.

Slike s današnjeg događaja možete pronaći na poveznici.

 

O jeseni tebi hvala, plodove si nama dala, a bogatstvo krila tvog, daje nam dobri Bog!

 

Vjeroučiteljica Margareta Bošnjaković


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti plodovima zemlje – integrirani dan u 3. razredu
Mia Janiček / datum: 14. 10. 2021. 15:39

Uoči Svjetskog dana hrane 3. razred u Šarengradu obilježio je  Dan kruha i zahvalnosti plodovima zemlje 13. listopada 2021. kao integrirani nastavni dan.

        

Integrirali smo sadržaje u predmetima Sat razrednika, Hrvatski jezik, Engleski jezik i Matematika. Provedeno je niz različitih aktivnosti: izrada i pečenje pekarskih proizvoda, izrada osobnih iskaznica pekarskih proizvoda, potraga za pekarskim proizvodima i plodovima zemlje na kojima su QR kodovi s matematičkim zadacima, tražili smo podatke o grahu i sl. Sve što smo radili prikazali smo na plakatu.

      

Zaključili smo kako su plodovi zemlje zdrava hrana bez koje ne možemo živjeti. Hvala Bogu i Zemlji na tom blagu koje nam daju.

 

3. razred u Šarengradu i učiteljica Jadranka Boban


[OPŠIRNIJE]Školska zadruga na Inventumu i Mammothfestu
Mia Janiček / datum: 11. 10. 2021. 08:43

9. listopad bio je uspješan dan za našu Školsku zadrugu - jutro je provedeno na Inventumu, a večer na Mammothfestu. Zahvaljujemo organizatorima obiju manifestacija što su nam omogućili sudjelovanje i nadamo se ponovljenom susretu iduće godine.

Slike s navedenih manifestacija pogledajte na poveznici.

učiteljica Marina Ivanković


[OPŠIRNIJE]Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“
Mia Janiček / datum: 30. 9. 2021. 16:12

Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ obvezna je terenska nastava iz  nastavnoga predmeta Povijest za učenike osmih razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Stoga su i naši osmaši jučer, 29. rujna, bili u Vukovaru.

Učenici su terensku nastavu započeli u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru gdje su slušali predavanje o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar te su razgledali izložbeni postav u krugu Memorijalnog centra.

Nakon toga su se u pratnji vodiča autobusom uputili u obilazak memorijalnih mjesta te su posjetili: Spomen dom Ovčara, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i župu sv. Filipa i Jakova.

Nakon obilaska navedenih lokacija učenici su posjetili Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

 


[OPŠIRNIJE]Izbori u 5. razredu
Mia Janiček / datum: 30. 9. 2021. 15:52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U četvrtak, 30. rujna, održani su prvi predsjednički izbori u 5. razredu. Učenici koji su se željeli kandidirati za mjesto predsjednika razrednog odjela i predstavnika 5. razreda u Vijeću učenika Osnovne škole Šarengrad svoju su kandidaturu objavili u srijedu, 22. rujna izradom prigodnog plakata i predstavljanjem sebe i svojih stavova.

Za danas su trebali pripremiti govor kojim će svoj plan i program rada predstaviti glasačima te objaviti slogan po kojem će biti prepoznatljivi.

Kućni red škole i pravila ponašanja već smo apsolvirali i bilo je zanimljivo slušati kako su ih ugradili u svoju kampanju, a ujedno su i naučili kako se provode pravi izbori. Na ulaznim se vratima učionice nalazio plakat, a improvizirana govornica u učionici je djelovala svečano. Imenovali smo i članove izbornog povjerenstva, pripremili glasačke listiće i glasačku kutiju te odredili glasačko mjesto s paravanom gdje su pripremljene olovke za glasače. Kako bi Razredni izbori bili regularno provedeni, izborima su nazočili predstavnici; ovog puta ne GONG-a, već PŠONG-a (Predstavnici škole organizirano nadziru glasovanje). Kandidati Elena, Roko, Mihael i Aleksandra redom su se predstavili svojim glasačima i bili nagrađeni pljeskom i uzvicima, kao na pravim izbornim skupovima.

Izbori su prošli u miru, bez nepravilnosti i izazivanja nereda. Učenici su disciplinirano izašli na biračko mjesto te, nakon njegova zatvaranja, uz glazbu čekali neslužbene rezultate. Izborno je povjerenstvo uz budne oči PŠONG-a (u sastavu: psihologinja Mateja Marić i vjeroučiteljica Margareta Bošnjaković) otvorilo glasačku kutiju i prebrojalo glasove. Neslužbene rezultate objavio je David, predsjednik izbornog povjerenstva. Za predstavnika 5. razreda za Vijeće učenika OŠ Šarengrad izabran je Mihael Brandibur, a Roko Tarle postao je zamjenik. Kulturno su jedan drugome čestitali na ostvarenom uspjehu te su se još jednom obratili biračkom tijelu. Zahvalili su im na ukazanom povjerenju i tome što su ih prepoznali kao svoje dostojne predstavnike.

Svi su vidjeli kako su svoju kampanju odradili pobjednici i imaju cijelu godinu vremena pripremiti se za nove Razredne izbore.

Ponosna sam na sve svoje učenike koji su tako ozbiljno i odgovorno odradili današnju ulogu kandidata i glasača.

Na poveznici pogledajte kako smo se pripremali i održali izbore.

 

nastavnica Marijana Ivanković


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Europskog dana jezika
Mia Janiček / datum: 27. 9. 2021. 17:39

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna od 2001. godine na inicijativu Vijeća Europe. Promiče se višejezičnost i učenje što više jezika bez obzira na dob u svrhu većeg međukulturnog razumijevanja.

Učenici šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole u Šarengradu izabrali su jedan jezik na kojemu su naučili reći nekoliko osnovnih izraza kako bi obilježili taj dan. Potom su se našli u ulozi učitelja te su na satu Engleskog svoje novostečeno znanje prenijeli kolegama iz razreda. Učenici su se tako predstavljali na talijanskom, zahvaljivali na francuskom, pozdravljali na španjolskom, tražili slatkiše na japanskom i kavu na turskom, ali i izrekli još puno zanimljivih rečenica na raznim jezicima.

Dostupne fotografije možete pregledati u galeriji na poveznici.

 

nastavnica Mia Janiček


[OPŠIRNIJE]Završna priredba četvrtaša
Adrijana Leko / datum: 21. 6. 2021. 09:14

Završna priredba učenika četvrtog razreda PŠ Bapska održana je u petak 18.lipnja 2021. Učenici PŠ Bapska zajedno sa svojim učiteljicama M. Karačić i A. Leko te vjeroučiteljicom M. Bošnjaković pripremili su program bogat recitacijama, igrokazima, pismenim sastavcima, plesom i pjesmama. Najveći je dio programa bio posvećen učiteljici 4.r. K. Zaborsky. Priredbi su prisustvovale ravnateljica naše škole gospođa V. Sirovica i pedagoginja M. Kovač kao i manji  broj roditelja. Na kraju programa učiteljica Zaborsky je pozdravila svoje učenike s porukom da hrabro i bez straha idu ususret budućnosti. Roditeljima se zahvalila na lijepoj četverogodišnjoj suradnji. Na kraju su se svi zajedno družili, malo osladili slatkišima i pozdravili.

Dostupne fotografije možete pregledati u foto-galeriji na poveznici.
 

učiteljica Ksenija Zaborsky


[OPŠIRNIJE]Radionica Hrvatskih autentičnih igračaka
Adrijana Leko / datum: 16. 6. 2021. 13:20

Dana 15. lipnja 2021. godine u PŠ Bapska održana je radionica HAI - Hrvatskih autentičnih igračaka, inspirirana hrvatskom kulturnom baštinom. Ovaj projekt nastao je u suradnji Studija dizajna sa Udrugom Povucizakulturu sa ciljem koncipiranja i dizajna didaktičkih igračaka koje potiču interaktivno iskustvo igre, a inspirirane su hrvatskom baštinom. Didaktički materijal namjenjen je djeci predškolske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i ujedno upoznaju hrvatsku baštinu. Radionica je realizirana u suradnji sa EMMA POVUCI za kulturu, Grafičkog studija dizajna iz Zagreba i Muzejom grada Iloka. Voditeljica radionice upoznala je učenike s igračkama i pokazala im kako pomoću njih mogu vesti, plesti i ukrašavati nošnje.
Učenicima se svidjela radionica i igre kojima mogu ispuniti svoje slobodno vrijeme.

Fotografije su dostupne u galeriji na poveznici.


Učiteljica Maja Karačić


[OPŠIRNIJE]Izlet u Vukovar
Adrijana Leko / datum: 11. 6. 2021. 18:55

Dana 10. lipnja 2021. godine učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama i učiteljem posjetili su grad Vukovar. Vukovar je stari barokni grad i grad posebnog pijeteta. U njemu se ima što vidjeti!
Program našeg izleta: Polazak ispred škole u Bapskoj u 9.30 sati. Dolazak u Vukovar u 10.10 sati. Obilazak Vodotornja-simbola obrane Vukovara, fotografiranje. Slijedio je mali odmor za užinu i igru na dječjem igralištu.

   

Pješačenje do centra grada, razgledavanje znamenitosti uz kratka objašnjenja. Na putu smo sreli gradonačelnika grada Vukovara, gospodina Penavu koji je rado s nama popričao i fotografirao te nam poželio ugodan dan u Vukovaru.

Zaustavili smo se kod spomenika Vučedolske golubice u samom centru i ponovili što o njoj znamo. Spomenuli smo da je Vukovar najveća luka na rijeci Dunav i vidjeli ušće rijeke Vuke u Dunav. Odmorili smo se kod spomen križa na ušću Vuke u Dunav.Nakon toga smo imali dogovoreno vrijeme u vukovarskom kinu Cinestar, gledanje filma “Novo doba.” Uz fine kokice i coca-colu djeca su uživala u gledanju filma.

Laganom šetnjom šetnicom i ugodnim razgovorima s djecom uputili smo se u Adicu. Tamo smo ručali i ostatak vremena proveli u prirodi. Djeca su bila oduševljena sadržajima izleta.

Fotografije su dostupne u Foto - galeriji na poveznici.

učiteljica Ksenija Zaborsky


[OPŠIRNIJE]Suradnja škole i Muzeja grada Iloka
Adrijana Leko / datum: 9. 6. 2021. 23:56

Dana, 8. lipnja ravnateljica Muzeja grada Iloka, g. Maja Barić je održala predavanje učenicima naše škole. Zadaća svakog muzeja pa i našeg iločkog jest očuvanje i briga za kulturu i baštinu našeg kraja – kako onu materijalnu (arhitektura, predmeti…) tako i nematerijalnu (običaji…). Učenici su također upoznati s time kako izgleda put jednog predmeta koji dođe u muzej pa sve do trenutka postavljanja na mjesto - „iza stakla“. Također su saznali tko sve radi u muzeju, a neki od njih pokazali interes da bi se možda jednog dana time i bavili.

Kako ne bi sve ostalo na predavanju učenici su dobili zadatak nacrtati na listu papira što bi, generacijski gledano, ostavili muzeju kao kulturnu baštinu svoje obitelji. Na papiru su se našle stare parne pegle, nošnje, pjesme našeg sela, čardak, stare fotografije, đeram, ali bilo je tu i računala iz vremena naših roditelja pa sve do najnovijih mobitela. Na kraju susreta učenici su dobili na poklon radnu bilježnicu koja prikazuje stare stvari našeg kraja, a koju trebaju sa svojim roditeljima zajedno popuniti. Za sam kraj ravnateljica je uputila poziv djeci i njihovim roditeljima da posjete muzej jer je od izuzetne važnosti očuvanje tradicije, baštine i običaja našeg kraja jer i to je dio našeg identiteta.

Margareta Bošnjaković


[OPŠIRNIJE]Doček plastične kornjače i sudjelovanje u EKO radionicama
Adrijana Leko / datum: 7. 6. 2021. 20:50

U starogradskoj jezgri grada Iloka organiziran je svečani doček plastične kornjače, a u njezinom dočeku sudjelovali su učenici razredne nastave naše matične i područnih škola u pratnji svojih učiteljica, učitelja i ravnateljice. 

Izložba pod nazivom Plastic Sea Turtle koju su izgradili studenti Umjetničke akademije u Zagrebu pod vodstvom umjetnice Manuele Pauk zamišljena je kao otvorena turneja po hrvatskim gradovima kojom se želi ukazati na problem zagađenja mora, rijeka i jezera plastikom kao i problem što morske kornjače, jedna od najugroženijih životinjskih vrsta, stradavaju od gušenja plastikom.

   

U sklopu dočeka organizirane su kratke edukativne radionice vezanim uz brigu o okolišu. Naši učenici sudjelovali su u radionici pod nazivom Otpad razvrstaj, okoliš sačuvaj.

U prvom edukativnom dijelu učenici su utvrdili znanja o razvrstavanju otpada i izradili prigodni plakat. Nakon toga su sudjelovali u dramatizaciji glumeći male ekologe koji razvrstavaju otpad i ukrašavali kostime šarenim cvjetićima.

Na kraju su sudjelovali u izradi vijače od plastičnih vrećica te su tako naučili jednostavan i zanimljiv način iskorištavanja već korištenih plastičnih vrećica za izradu novog praktičnog predmeta nove namjene i to za zabavu i rekreaciju. Ujedno, saznali su koliko i na koji način plastične vrećice zagađuju naš okoliš, koje su moguće alternative štetnim plastičnim vrećicama te kako i sami mogu pomoći okolišu jednostavnom promjenom vlastitih navika.

Neke trenutke zabilježili smo fotografijom. Možete ih pregledati u Foto-galeriji na poveznici.

učiteljica Adrijana Leko


[OPŠIRNIJE]Dan obitelji
Adrijana Leko / datum: 14. 5. 2021. 21:20

2. razred u Šarengradu održao je projekt Dan obitelji u srijedu 13. svibnja kao integrirani dan. Integriranje nastavnih sadržaja održano je u predmetima Hrvatski jezik, Matematika, Engleski jezik, Vjeronauk i Sat razrednika. Prva dva sata u projektu su sudjelovali članovi obitelji učenika 2. razreda iz Šarengrada.

   
 

Učenik je, zajedno s majkom i sestrom, dramatizirao priču „Bubamarine nevolje“ i izrađivao štapne lutkice pa su izveli kratku lutkarsku predstavu. Na satu Matematike su u obiteljskoj igri „Tko će prije“ ponovili tablicu množenja i dijeljenja. Zatim su rješavali zadatke različitog tipa u kojima je svako rješenje imalo svoje slovo, točnim rješenjima trebali su doći do poruke „Volim svoju obitelj“.
Slijedio je sat Engleskog jezika na kojem je učenik ponavljao riječi kroz igru te proširivao svoj rječnik novim riječima o obitelji i priči koju smo radili na Hrvatskom jeziku.

   
 

Na Vjeronauku je učenik upoznao molitvu svetog Josipa, zaštitnika obitelji, potom je pogledao video i poslušao pjesmu o obitelji. U listiću je dopunjavao rečenice o zajedničkim aktivnostima u obitelji. Zapjevali smo pjesmu Dom na Satu razrednika, čak smo i zaplesali uz pjesmu, ponovili smo o važnosti obitelji u životu svakog čovjeka. Slijedilo je ispunjavanje i ukrašavanje „osobnih iskaznica“ članova učenikove obitelji.
Učenik je provodio vrijeme s najbližima, zajedničkim idejama, podrškom i trudom su postizali zadani cilj.


Želimo sretan Međunarodni dan obitelji svima!

2. razred iz Šarengrada i učiteljica Jadranka Boban

   


[OPŠIRNIJE]Majčin dan
Adrijana Leko / datum: 12. 5. 2021. 19:27

Na satu razrednika učenici petog razreda su uz pomoć razrednice Marine Ivanković Teodorović i učiteljice prirode Nataše Klasni kreirali nakit izliven od epoxy smole te na taj način obilježili Majčin dan.

Učiteljica prirode je, uz svoje kreativne ideje, učenicima skrenula pažnju i na važnost točnog slijeđenja uputa prilikom rukovanja različitim materijalima kao i njihovog spremanja i čuvanja.

Učenici su najljepše uratke odabrali kao poklon mamama za Majčin dan.

Marina Ivanković Teodorović


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan ptica selica
Adrijana Leko / datum: 10. 5. 2021. 17:22

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) ove se godine obilježava 8. svibnja.

Svjetski dan ptica selica nije samo obilježavanje ptica već je i važan trenutak o podizanju svijesti o odnosu s prirodom.

Učenici 5. razreda Osnovne škole dr. Franjo Tuđman, Šarengrad izradili su kućice za ptice te svojom kreativnošću izrazili uvažavanje ptica i prirode.

U nastavku pogledajte kako su to učinili.

Željko Dujmović, učitelj tehničke kulture

 


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
Adrijana Leko / datum: 22. 4. 2021. 22:26
Ove su godine povodom Dana planeta Zemlje učenici šestog razreda izradili modele stanica, organa i organskih sustava od održivih materijala. Nakon što su predstavili svoje modele, prisjetili  su se sve hrane koju nepotrebno bacamo te utjecaja bačene hrane na okoliš. U uvodnom dijelu sata, učenici su pogledali kratki motivacijski video na temu bacanja hrane. Nakon toga su u kratkoj anketi odgovorili na pitanja koja se tiču bacanja hrane u njihovim kućanstvima, a rezultate ankete zajedno s nastavnicom proanalizirali i prokomentirali. Nakon obrade u kojoj su se prisjetili na koje sve načine njihova kućanstva mogu smanjiti svoje ekološke otiske zajednički su popunili tablicu u excelu, a koja je izračunala koliko svako od njihovih kućanstava dnevno odbaci hrane. 
 
Pogledajte našu wakelet kolekciju koja je nastala ovom prigodom i prisjetitie se svih načina na koje možemo smanjiti svoj ekološki otisak i povećati održivost svojeg najdražeg i jedinog planeta Zemlje!
učiteljica Nataša Klasni
 

2. razred u Šarengradu obilježio je 22. travnja Dan planeta Zemlje. Osim integriranja nastavnih sadržaja i izrade panoa, očistili smo okoliš škole i posadili cvijeće. Izradili smo i radijsku reklamu na satima Hrvatskog jezika i Glazbene kulture posvećenu današnjem danu.

Učiteljica: Jadranka Boban


[OPŠIRNIJE]Projekt Andersenove bajke za Međunarodni dan dječje knjige
Adrijana Leko / datum: 29. 3. 2021. 22:21

2. razred u Šarengradu realizirao je razredni projekt Andersenove bajke tijekom ožujka koji je posvetio obilježavanju Međunarodnog dana dječje knjige 2. travnja.
Na projekt smo se odlučili jer je Hans Christian Andersen pisac bajki koje su lektira u 2. razredu. Cilj projekta je bio upoznati Hansa Christiana Andersena i njegove bajke te razvijati interes za čitanje knjiga. Pronašli smo niz zanimljivosti o životu H. C. Andersena a jedna od njih je kako se na njegov rođendan svake godine obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Napisao je više od 150 priča za djecu i njegove bajke su prevedene na četrdesetak različitih jezika.
Zadatak je bio pročitati sve bajke H. C. Andersena u njegovoj knjizi Bajke. Nakon toga smo analizirali nestvarne likove i događaje kao i poruke kojima nas bajke poučavaju. Proveli smo i istraživanje na temu: Koje bajke H.C. Andersena su najomiljenije među učenicima razredne nastave u našoj školi?

U obradi bajke Ružno pače imali smo korelaciju s Engleskim jezikom i upoznavanjem novih riječi kroz tu bajku. Na satima Likovne kulture izrađivali smo ilustracije i stripove pročitanih bajki. A na Matematici smo rješavali zadatke Andersenove matematike. Na kraju smo uzeli našu čarobnu olovku i po uzoru na Andersena napisali vlastitu bajku „Dječak i vještica“ koju smo kasnije ilustrirali i stvorili istoimenu slikovnicu.
Sve naše ostvaraje prikazali smo na panou koji smo postavili u školi. Rad na projektu smo prezentirali na roditeljskom sastanku.

učiteljica Jadranka Boban

   

 


[OPŠIRNIJE]Donacija OŠ dr. Franjo Tuđman Šarengrad
Adrijana Leko / datum: 20. 3. 2021. 15:02

U petak 19. ožujka ravnateljica naše škole g. Vlatka Sirovica s još nekoliko djelatnica uručila je poklon pakete djeci PŠ Maja i PŠ Viduševac. U realizaciji ovog putovanja sudjelovao je također g. Željko Bošnjak iz Iloka. Pakete su unutar ove humanitarne akcije priredili naši učenici s roditeljima. 

U poklon paketima je bio školski pribor, slatkiši te pismo podrške i ohrabrenja. U Glini nas je dočekala ravnateljica Osnovne škole Glina, g. Robertina Štajndohar, provela kroz školu te opisala što se dogodilo sa školom za vrijeme potresa te kako je izgledalo vrijeme obnove pa sve do danas. Škola je dijelom bila u crvenoj, narančastoj te zelenoj zoni, ali su odmah nakon potresa žurno i složno krenuli u njenu obnovu. 

Svi zajedno smo potom obišli područne škole u Maji i Viduševcu te uručili pakete. Djelatnicama škole smo uručili košaru s autohtonim proizvodima Srijema kao i prigodni novčani prilog.

Djeca su bila sretna i nisu krila svoju radost. U razgovoru s ravnateljicom i djelatnicima saznali smo kako su preživjeli jedno teško razdoblje, ali kako vjeruju da je to iza njih te se nadaju boljim vremenima. S nastavom uživo su krenuli proteklog tjedna i ne kriju zadovoljstvo zbog toga, kako djelatnici škole tako i djeca i njihovi roditelji. Škola je odisala užurbanim i radosnim ozračjem jer su napokon i nakon mnogo vremena svi opet zajedno. Bez obzira na teško materijalno i egzistencijalno stanje, ljudi se nisu predali, bore se i čine kako bi bilo bolje. S tim optimizmom završilo je ovo putovanje te smo uputili poziv za uzvratni posjet Šarengradu.

učiteljice J.Boban, M. Ivanković,

M. Bošnjaković, K. Zaborsky i ravnateljica V. Sirovica


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan voda
Adrijana Leko / datum: 20. 3. 2021. 14:30

Uoči Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka svake godine, učenici petog razreda naše škole s učiteljicom Natašom Klasni na nastavi prirode izrađivali su prigodne zagonetke, rebuse, križaljke i labirinte. Donosimo vam radni listić koji je nastao tom prigodom te pozivamo sve učenike naše škole da isti pokušaju riješiti i zabaviti se. Također je tom prigodom nastala i interaktivna igra koju možete pronaći na poveznici Dan voda ili očitavanjem priloženog QR koda: 

Također vam nudimo nastavni listić. Možete ga preuzeti u nastavku i riješiti. 

učiteljica Nataša Klasni


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Dana žena
Adrijana Leko / datum: 9. 3. 2021. 14:41

U ponedjeljak 8. ožujka obilježili smo Dan žena. Učenici su osmog razreda na satu Engleskog jezika pogledali videozapis vezan za predrasude o ženama i visokim pozicijama u tvrtkama. 

Potom su istraživali žene koje su promijenile svijet (Emmeline Pankhurst, Marie Curie, Florence Nightingale, Rosa Parks, Malala Yousafzai), predstavili ih i objasnili zašto su njihovi postupci značajni za žene posvuda. 

Učenici osmog, sedmog i šestog razreda potom su napisali porukice ženama u svom životu u kojima su objasnili zašto ih cijene. Poruke smo zatim izložili na panou u obliku simbola za ženski rod.

Neke trenutke zabilježili smo fotografijom. Dostupne su u foto galeriji na poveznici.

učiteljica Mia Janiček


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica
Adrijana Leko / datum: 25. 2. 2021. 23:41

Učenici osmog razreda obilježili su Dan ružičastih majica koji je također poznat i kao dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Nastao je u Kanadi, kada je dječak u znak podrške teško oboljeloj majci obukao ružičastu majicu. Zbog toga je doživio verbalno nasilje i izrugivanje. Zadnje srijede u veljači u Hrvatskoj se obilježava Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Učenici 8. razreda su na satu Njemačkog jezika s učiteljicom Anetom Groznicom i psihologinjom Matejom Marić obilježili dan kroz razne aktivnosti.

Na samom početku sata učenici su kroz razgovor pričali o svemu što znaju o Danu ružičastih majica i sve što su čuli na predavanju od strane policijske službenice Marić. Nakon toga su pogledali video i izrađivali svoje ružičaste emotikone, kako bi svi bili isti, a opet različiti i posebni. Učenici su pisali poruke podrške na njemačkom jeziku. Napuhali su balone i tako ukrasili školu. Podsjetili smo ih da na nasilje ne smiju okretati glavom. Svaki oblik nasilja potrebno je prijaviti: roditelju, nastavniku, stručnoj službi. #stopnasilju

Fotografije s ovog događanja možete pogledati u foto galeriji na poveznici.

učiteljica Aneta Groznica


[OPŠIRNIJE]100. dan škole 2021.
Adrijana Leko / datum: 22. 2. 2021. 17:42

Drugi razred u Šarengradu održao je 19. 2. 2021. projektni dan „100. dan škole“. Dan smo započeli Engleskim jezikom a zatim Satom razrednika i traženjem 100 smajlića, svaki smajlić je imao broj pitanja na koje je trebalo odgovoriti. Pitanja su se odnosila na sve ono što smo učili u 2. razredu u ovih proteklih 100 dana. Nastavili smo s Matematikom na kojoj smo trebali otkriti sliku zbrajanjem i oduzimanjem do 100, na slici je bila novčanica od 100 kuna. Zatim smo zbrajali različite artikle na karticama što sve možemo kupiti za sto kuna. Kartice smo lijepili na vrećice od papira. 

Na satu Hrvatskog jezika smo stvarali priču od 100 riječi pomoću pripovjednih kartica na kojima je bilo 10 zadanih imenica. Priča se širila dodavanjem kartica sve dok nismo završili sa stotom riječi. I na kraju smo na satu Likovne kulture radili rekompoziciju, od stare slike stvarali smo novu na kojoj smo prikazali broj 100 kao neobično biće.

Sve fotografije pogledajte u fotogaleriji na poveznici.

 učiteljica Jadranka Boban


[OPŠIRNIJE]Maskenbal 2021.
Adrijana Leko / datum: 16. 2. 2021. 15:13

U utorak 16. veljače 2021. organiziran je maskenbal u škol. Učenici su se maskirali prema vlastitoj želji, a sve u skladu s poštivanjem epidemioloških mjera.
U holu škole na predviđenom poligonu za igru organizirano je igranje različitih pojedinačnih natjecateljskih igara. U skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama za sprječavanje zaraze COVID-om-19, svi su učitelji i učenici nosili maske i rukavice, a natjecatelji su se pridržavali obaveznog razmaka. Za svaku igru odabran je po jedan predstavnik iz razreda koji se natjecao protiv predstavnika drugih razreda. Pobjednici, a i svi sudionici igara osvojili su simbolične nagrade. Učenici su se zaista dobro zabavili, a da smijeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo možete pogledati na fotografijama u nastavku.

Mateja Marić


[OPŠIRNIJE]Frohen Valentinstag!
Adrijana Leko / datum: 15. 2. 2021. 19:19

Učenici predmetne nastave obilježili su Valentinovo – dan zaljubljenih.

S učiteljicom njemačkog jezika, kroz razne aktivnosti, obilježili su Dan zaljubljenih. Od pisanja i slanja pisama, preko izrađivanja stabla ljubavi do učenja novih pojmova na njemačkom jeziku i učenja Volim te na drugim jezicima.

Učenici 5. i 8. razreda izrezivali su srca od kojih su napravili stablo ljubavi i srca za igru Potraga za srcima. U svako srce su napisali ime jednog učenika.

  

Učenici 6. razreda gledali su video isječak te zapisivali pojmove kako se na njemačkom jeziku nekome lijepo obraća iz ljubavi.

Učenici 7. razreda istraživali su kako na ostalim stranim jezicima reći Volim te. Nekoliko primjera su zapisali.

Svi učenici su jedni drugima slali poruke ljubavi i prijateljstva. Fotografije možete pogledati na poveznici u foto-galeriji.

učiteljica Aneta Groznica


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Adrijana Leko / datum: 16. 10. 2020. 15:02

Ove školske godine Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježeni su uz strogo pridržavanje svih epidemiološkuh mjera. Učenici razredne nastave zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljem ove prigodne dane obilježili su svatko unutar svog razreda. Učenike i učitelje ništa nije moglo spriječiti da tom prigodom nastanu i pekarski proizvodi čiji se proces nastanka brže provodi uz igru s pjevanjem.


[OPŠIRNIJE]Dan državnosti: Lijepa naša Hrvatska
Adrijana Leko / datum: 29. 5. 2020. 19:35

1. razred u Šarengradu obilježio je Dan državnosti 28. svibnja 2020. integriranjem sadržaja kroz nastavne predmete Hrvatski jezik, Priroda i društvo, Glazbena kultura i Likovna kultura. Dan smo započeli čitanjem pjesme Hrvatska koju je napisao M. Marinović, a u kojoj se spominje rođendan naše domovine. Potaknut stihovima pjesme, učenik je samostalno sastavljao rečenice o Hrvatskoj. 

Nakon toga smo pogledali spot uz pjesmu Lijepa naša Hrvatska i razgovarali o prirodnim znamenitostima naše zemlje. Ponovili smo kako sami možemo pridonijeti zaštiti okoliša i pisali poruke koje smo zalijepili na prozore naše učionice.Pokupili smo i smeće u okolišu naše škole. Na satu Glazbene kulture slušali smo himnu Lijepa naša domovino i naučili pjevati brojalicu Pliva riba

Na kraju smo kolažem slikali dio čistog i lijepog okoliša naše Hrvatske. Od svih materijala, koje smo taj dan stvarali, uredili smo pano u školi i tako čestitali rođendan našoj domovini.


Učiteljica: Jadranka Boban


[OPŠIRNIJE]Online događanjem obilježen Dan škole
Adrijana Leko / datum: 14. 5. 2020. 13:50

Na današnji dan rođen je dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik. Budući da naša škola s ponosom nosi njegovo ime, Dan škole obilježavamo svake godine na njegov rođendan. S obzirom na izvanredne okolnosti u kojima se trenutno nalazimo zbog pandemije koronavirusa ove godine smo ovaj važan dan obilježili na nešto drukčiji način. Djelatnici škole i učenici su imali online događanje na kojemu se razgovaralo o obilježavanju Dana škole i dr. Franji Tuđmanu. 

Učenici su imali priliku osvježiti znanje o prvom hrvatskom predsjedniku te riješiti kviz znanja o našoj domovini. Osim što smo obilježili Dan škole, imali smo se priliku vidjeti nakon dugo vremena, pa makar i virtualno. 

Svi se veselimo povratku u školske klupe i novim iskustvima koja nas čekaju.

 Ivana Lagator, školska psihologinja


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt: 100. dan škole
Adrijana Leko / datum: 4. 3. 2020. 23:06

Učenici razredne nastave naših škola zajedno sa svojim učiteljicama J. Boban, M. Jurgec, M. Karačić, K. Zaborsky i A.Leko te učiteljem D. Prskalom i vjeroučiteljicom M. Bošnjaković i ove su se školske godine, po 6. puta za redom uključili u eTwinning projekt 100. dan škole.

Kroz niz pažlljivo odabranih aktivnosti iz hrvatskog jezika, matematike, vjeronauka, glazbene kulture i tjelesne i zdravstvene kulture ove godine su razmišljali o proljeću. Iz hrvatskog jezika učenici su napisali 100 stihova koje možete pregledati na Padlet ploči na poveznici. Iz matematike su riješili 100 matematičkih priča o proljeću, iz glazbene kulture su pjevali pjesmu 100. dan škole te svirali melodiju na boomwhackersima i udaraljkama Orffovog instrumentarija. Iz vjeronauka su naučene biblijske priče prepričavali u 100 riječi, a iz tjelesne i zdravstvene kulture izvodili su 100 vježbi, plesali ples od 100 koraka te ciklično vježbali u 100 sekundi. 

Učenici 8. razreda na satu hrvatskoga jezika u suradnji sa školskom knjižničarkom M.Veber uključili su se u obilježavanje 100. dana škole. Pronašli su zanimljive naslove u školskoj knjižnici koje su čitali za lektiru (npr. Richard Bach: Galeb Jonathan Livingston, A. de Saint Exupery: Mali princ, O. Wilde: Sretni kraljević, Slavuj i ruža te mnoge druge). U njima su pronalazili zanimljive i inspirirajuće citate koje su zapisivali i izradili plakat pod nazivom "100 najljepših citata iz naše lektire".  Plakat će ostati u holu škole kao podsjetnik na jedan zanimljiv dan u školi, ali i kao kutak gdje svi učenici i djelatnici mogu pročitati motivirajuću i nadahnjujuću poruku. 

Sve fotografije dostupne su u foto galeriji.


[OPŠIRNIJE]Zasadi drvo, ne budi panj
Adrijana Leko / datum: 25. 10. 2019. 16:59

Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća čiji je prigodni slogan “Zasadi drvo, ne budi panj” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. 

Ovoj inicijativi priključila se i naša  škola (učenici od 1. do 8. razreda) sa svoje dvije područne škole u Bapskoj i Mohovu. Vrijedne su ruke učenika zajedno s učiteljicama, ravnateljicom Vlatkom Sirovicom, pedagoginjom Marijom Kovač i domarom zasadili drveće koje će im kroz par godina pružati hlad. 

Ovim se putem zahvaljujemo Hrvatskim šumama, Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci te županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću za donacije sadnica koje su ovom prigodom zasađene. 

Neke trenutke zabilježili smo fotografijom, možete ih pregledati u foto galeriji na poveznici.

učiteljica Nataša Klasni, koordinatorica


[OPŠIRNIJE]Posjet Gradskoj knjižnici i čitaonici Ilok
Adrijana Leko / datum: 24. 10. 2019. 18:04

24. listopada 2019. učenici 1. razreda OŠ dr. Franjo Tuđman, Šarengrad i učenica 3. razreda PŠ Mohovo, zajedno sa svojim učiteljicama Melitom Jurgec i Jadrankom Boban, posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ilok.
Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici su se upoznali s knjigama i sadržajima koje nudi gradska knjižnica i čitaonica, a i postali su članovi knjižnice za ovu školsku godinu. Slušali su priču koju je čitala učenica 3. razreda, bojali i razgledavali različite slikovnice. Učenicima 1. razreda najviše se svidjela slikovnica o alatima koja doista sadrži papirnate alate koje su uz čitanje upotrebljavali. Učenica 3. razreda razgledavala je enciklopedije i upoznala način korištenja istih.


Ova terenska nastava je svakako imala cilj potaknuti učenike na čitanje i češći dolazak u knjižnicu ali i zanimljivije i dinamičnije ostvarivanje nastavnog sata Hrvatskog jezika.

 

učiteljice: Melita Jurgec i Jadranka Boban

  


[OPŠIRNIJE]Dani kruha 2019.
Adrijana Leko / datum: 14. 10. 2019. 18:18

Aktivnosti vezane uz ovaj prigodni dan su se odvijale unutar šest radionica: politehnička, likovna, pekarska, jezična (hrvatski – engleski – njemački), lutkarska, dramska i novinarska. Sve su radionice bile tematski povezane. Učenici su izrađivali mlin, slikali plodove jeseni, kruh, pisali haiku poeziju, osmišljavali recepte na engleskom i njemačkom jeziku, glumili s lutkama, recitirali, pekli fritule, kiflice i još mnogo toga lijepog…

Po svršetku rada u radionicama uslijedio je kviz znanja u kahootu u kojem su pobjednice odnijele slatku nagradu.

Potom je uslijedio kratki prigodni program u kojemu su učenici prezentirali u nekoliko rečenica što su radili u radionicama. Lutkari su prikazali lutke i uprizorili igrokaz "Ostvareni san":

Zbor je otpjevao nekoliko pjesama o kruhu i zahvalnosti, a potom je fra Mijo blagoslovio krušne proizvode i sve prisutne.

 

Na kraju smo svi zajedno pristupili stolu, blagovali i družili se.

„O jeseni tebi hvala, 

plodove si nama dala, 

a bogatstvo krila tvog,

daje nam dobri Bog!“

Vjeroučiteljica Margareta Bošnjaković

U nastavku pogledajte Vijesti dana koje je snimila novinarska skupina kao pregled svih današnjih aktivnosti. Mnoge trenutke zabilježili smo fotografijom, sve je dostupno u fotogaleriji na poveznici.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Europski tjedan sporta - #beactive
Cassy Prskalo / datum: 30. 9. 2019. 22:42

Učenici osmoga razreda obilježili su zajedno s razrednicom Cassy Prskalo, učiteljicom njemačkog jezika Majom Balog i učiteljem tehničke kulture Josipom Ševkušićem Europski tjedan sporta.

Tjedan sporta incijativa je Europske komisije za promicanje športa i kulture, a u 2019. godini održava se peti put diljem Europe. Glavna tema ove kampanje jest „#beactive“, tj. poticanje građana da budu aktivni ne samo tijekom Tjedna sporta od 23. do 30. rujna, nego i tijekom cijele godine.

U skladu s tim učenici su se najprije razgibali i zagrijali, a potom su prelazili poligon koji je saržavao elemente različitih sportova te mnogobrojne prepreke. Učenici su uz glazbu i puno smijeha savladali poligon, a potom su zajedno sa svojim nastavnicima igrali odbojku.

    


[OPŠIRNIJE]Europski dan jezika 26.rujna
Adrijana Leko / datum: 26. 9. 2019. 18:43

Vijeće Europe i Europska Unija 2001. godinu proglasili su Europskom godinom jezika i od tada se datum 26. rujna obilježava kao Europski dan jezika. Ciljevi Europskoga dana jezika su naglasiti ključnu ulogu jezika kao neizmjernog bogatstva čovjeka i naroda, čuvanje jezične baštine, promicanje kulturne različitosti i međusobne tolerancije te podizanje svijesti o važnosti učenja stranih jezika, bilo u sklopu škola ili izvan školskih sustava.
Točan broj riječi u jeziku velika je nepoznanica, u prosjeku on iznosi oko 500 000 riječi u svakom jeziku. Izvorni govornik bilo kojeg jezika zna od 3000 do 5000 riječi svojeg materinskog jezika. Više od polovice svjetskog stanovništva govori više od jednog jezika. 

U obilježavanju Europskog dana jezika sudjelovali smo i mi. Učenici 5., 6., 7., i 8. razreda su s nastavnicama njemačkog jezika Majom Balog i engleskog jezika Cassy Prskalo proveli niz aktivnosti tijekom tjedna. Upoznali su se s različitim jezičnim sustavima, proučavali idiome na engleskom i njemačkom jeziku. Aktivno su radili u višejezičnim rječnicima i pronalazili odgovarajuće podatke za traženu državu. Proučavali su i izrađivali zastave država Europe, koje su simbol jezične i državne pripadnosti. Završna aktivnosti za učenike bila je crtanje obrisa svoga dlana na papir, koji su upotpunili izrekama na engleskom i njemačkom jeziku.


„Eine andere Sprache ist wie eine andere Sicht auf das Leben“
„A different language is a different vision of life“ (Federico Fellini)
Hvala svima na suradnji i pomoći!

Lehrerin&teacher: Maja Balog, Cassy Prskalo


[OPŠIRNIJE]Zadnji dan škole
Adrijana Leko Martina Veber / datum: 15. 6. 2019. 19:27

U protekloj školskoj i vjeronaučnoj godini naši su učenici primili brojne darove te stekli mnoga nova znanja i spoznaje. Stoga je u petak 14. lipnja 2019. u crkvi sv. Petra i Pavla u Šarengradu održana misa zahvalnica za kraj nastavne godine na kojoj su sudjelovali učenici i djelatnici naše škole.
Nakon mise svi smo se zajedno uputili u školu. Na našem školskom igralištu održalo se već tradicionalno natjecanje u nogometu gdje su snage odmjerili prvo dečki, a zatim djevojke sedmog i osmog razreda, a sve zajedno navijanjem su ih bodrili ostali učenici i djelatnici škole.

Dan ranije, u četvrtak 13.lipnja 2019.godine na zajedničkoj večeri koju su organizirali učenici 8.razreda svečano su se na prigodan način oprostili učenici od razrednika M.Kraljevića, učiteljica i učitelja, ravnateljice i stručnih suradnika naše škole. Tom prilikom ravnateljica škole V. Sirovica, prof. učenike je pozdravila i zahvalila na svemu što su kao generacija koja se svugdje isticala učinili za našu školu. Razrednik je istaknuo kako nikada u životu nije primio toliko pohvala kao što ih je primio za vrijeme svoga razredništva ovoj generaciji te im zaželio uspjeh u daljnjem životu i školovanju.

  

U ime učenika kraće govore održale su učenice L.Božinović i D. Bošnjaković, te su nakon toga iznenadili razrednika prigodnim poklonom. Na kraju su se svi zajedno prisjetili cjelokupnog školovanja ove genijalne generacije od njihovih početaka kroz kraći film kojeg su za ovu prigodu izradili učenici.

  

Dragi naši genijalci, sretno vam bilo!


[OPŠIRNIJE]Međunarodno matematičko natjecanje Kokan bez granica 2019.
Ivana Kelava / datum: 29. 5. 2019. 20:56

Kao i svake godine u Hrvatskoj je održano međunarodno matematičko natjecanju „Klokan bez granica“  za koje su učenici naše škole pokazali izniman interes te je velik broj učenika sudjelovao na istome. Zadaci na ovom natjecanju nisu tipični matematički zadaci već je naglasak na logičkom zaključivanju te su stavljeni u kontekst stvarnoga života pa su i učenicima zanimljivi.

Iako je velik broj učenika sudjelovao ipak se je nekoliko  učenika istaknulo postignutim uspjehom te su osvojili nagrade i priznanje.

    

Učenica osmog razreda, Veronika Kolarec, je među 10% najboljih u Hrvatskoj po postignutom rezultatu te je osvojila nagradu za postignuti rezultat. Veronika je konkurirala u skupini među učenicima osmih razreda osnovne škole i učenicima prvih razreda srednje škole tako da je postignuti rezultat uistinu za svaku pohvalu.

Učenica osmog razreda Stella Mojzeš i učenik trećeg razreda Gabrijel Brandibur su također postigli zamjetne rezultate, te iako nisu među 10% najboljih u Hrvatskoj, uručena im je utješna nagrada.

Pohvale učenicima na postignutim rezultatima i sudjelovanju! 


[OPŠIRNIJE]Dan obitelji u 4.r. u Šarengradu
Jadranka Boban / datum: 26. 5. 2019. 22:58

16. svibnja 2019. učenici 4. razreda iz Šarengrada održali su projekt „Dan obitelji“ kao integriranu nastavu kroz predmete Sat razrednika, Hrvatski jezik i Likovna kultura. Sve predviđene aktivnosti učenici su izvršavali zajedno sa članovima svoje obitelji.

Cilj projekta je bio da učenici, roditelji i učitelji budu dio tima u kojem se poštuju dogovori uljudnog ponašanja, uzajamnog pomaganja, podržavanja i prihvaćanja različitosti.

Na satu razrednika su učenici 4. razreda pripremili priredbu kao dobrodošlicu svojim članovima obitelji. Nakon priredbe smo zajedno porazgovarali o svojim obiteljima i rješavali osmosmjerke i križaljke s istom  tematikom.

Riječi koje smo vezali uz obitelj, u osmosmjerkama i križaljkama, pomogle su nam na Hrvatskom jeziku kada  smo opisivali članove svoje obitelji. Radili smo u paru i pojedinačno i dobili različite opise djece, djeda, bake, unuka. Pri tome smo pazili na urednost te pravopisnu i gramatičku točnost.

Na likovnoj kulturi izrađivali smo kućice naših obitelji od kartona i kolaž- papira. Gradili smo kompoziciju  smještajući  različite oblike u prostor. Svi članovi obitelji pronašli su u ovom zadatku sebe, kako svatko može doprinijeti radu svoje obitelji.

Svi smo bili zadovoljni i sretni, netko zbog zajedništva i podrške, netko zbog prisjećanja na stare školske dane, a netko što je sve to povezao na jednom mjestu.

                                 Učenici 4. razreda iz Šarengrada i učiteljica Jadranka Boban

 


[OPŠIRNIJE]Majčin dan 5. razredu
Marina Ivanković Teodorović Nataša Klasni / datum: 10. 5. 2019. 14:28

Radi nadolazećeg Majčinog dana u nedjelju 12. svibnja, učenici 5. razreda, sat razrednika i engleskog  jezika proveli su pripremajući poklone za mame, a sve u suradnji s učiteljicama iz prirode Natašom Klasni i razrednicom Marinom Ivanković - Teodorović. 

Prigodne poklone su počeli stvarati  davno, još 16. travnja kada su integriranim danom obilježili Dan planeta Zemlje. Tada su na satu razrednika i satu prirode naučili postupak pravljenja recikliranog papira i sami proizveli količinu koja im je za poklone bila potrebna.

   

Herbariziranje biljaka je također bio dio stvaranja ovih poklona koje su s učiteljicom prirode prikupili i na odgovarajući način pripremili na jednom od prethodnih satova prirode. A ovo je konačni proizvodi koji će u nedjelju razveseliti naše mame…

 


[OPŠIRNIJE]Dan Europe
Jadranka Boban / datum: 9. 5. 2019. 18:40

9. svibnja 2019. učenici 4. razreda iz Šarengrada i učiteljica Jadranka Boban obilježili su Dan Europe kao integrirani dan kroz predmete Hrvatski jezik, Likovna kultura i Sat razrednika.

Tijekom cijele godine učenici 4. razreda iz Šarengrada rade na projektu Europska unija – ujedinjeni u različitosti koji su danas priveli kraju. Dan Europe obilježili smo prezentacijom tog projekta.

Na satu Hrvatskog jezika ponavljali smo i vježbali veliko slovo u nazivima država, stanovnika država i gradova i pridjevima izvedenim od vlastitih imenica.

Na Likovnoj kulturi iskušali smo se u industrijskom dizajnu, izrađivali smo cipele (klompe), poznatu tradicionalnu obuću u Nizozemskoj i Švedskoj ali i drugim europskim zemljama.

Na Satu razrednika prezentirali smo projekt našim roditeljima i provjerili svoje znanje kvizom „Što smo naučili o Europskoj uniji?“.

Naučili smo puno o državama Europske unije, o važnosti suradnje i prijateljskih odnosa. Trebamo poštivati druge narode i države ali voljeti iznad svega svoju domovinu, narod i baštinu koje moramo čuvati i njegovati s ulaskom u Europsku uniju.

Sretan nam Dan Europe, neka nam svi dani u našoj Europi budu  uspješni i veseli!                             

      


[OPŠIRNIJE]Projektni dan: Dan planeta Zemlje
Ivana Knezović / datum: 18. 4. 2019. 08:46

Dana 16. travnja u našoj školi smo obilježili Dan planeta Zemlje integriranim danom. Za 7.a i 8.a je dan započeo integriranim satom kemije i njemackog. Učenici su naucili što je CO2 otisak svakog čovjeka te su olujom ideja i kroz radni listić obradili brojne ideje kako smanjiti svoj CO2 otisak na Zemlji. 

Učenici 5.a razreda su tijekom 3. sata sudjelovali na integriranom satu njemačkog jezika i prirode. Na satu su ponovili i naučili neke nove plodove, njihove nazive na njemačkom jeziku i nazive boja te su ih razvrstavali na sočne, bobičaste, koštuničaste i suhe plodove.

Nakon toga su učenici 5.a uživali na terenskoj nastavi geografije i prirode tijekom koje su obišli šarengradske izvore te pratili potok do njegovog ušća u Dunav. Naglasak sata je bio na ciklusu vode u prirodi i podjeli kopnenih voda.

Nataša Klasni


[OPŠIRNIJE]RSS


Događanja...

Obilježen Hrvatski olimpijski dan

Učenici 1. - 4. razreda naše matične škole kao i područnih škola u Bapskoj i Mohovu obilježili su 10.rujna - Hrvatski olimpijski dan. Nastavu tjelesne i zdravstvene kulture organizirali su na obližnjem igralištu gdje su se svi natjecali kao pravi olimpijci: zajedno su trčali štafetu, pojedinačno su se natjecali u trčanju na 100 m kao i u kros trčanju.

Najboljima u pojedinim disciplinama dodijeljena su priznanja uz obećanje kako će ovakvih sportskih druženja biti još tijekom školske godine.

Dobro nam došli đaci prvaci!

Nova školska 2014./15. godina je počela, a u naše su područne škole stigli novi prvašići. Ove ih je godine ukupno četvero: PŠ Bapska ima dva dječaka i jednu djevojčicu, a PŠ Mohovo ima jednu učenicu 1.razreda.

Iako ih je malo želimo im ugodne boravke u našoj školi te da svojim radom, marljivošću i veseljem budu ponos svojih roditelja i učitelja.

preskoči na navigaciju